Kuuntelemisen voima


Olen nimennyt tämän vuoden teemakseni kuuntelemisen. Se liittyy oleellisesti työelämän keskusteluihin kohtaamisen ja läsnäolon voimasta. Meillä ihmisillä on perustavanlaatuinen tarve tulla kuulluksi. Kuuntelulla on valtava voima. Silti se on aivan alihyödynnetty resurssi ja usein kuihtunut taito niin työyhteisöissä kuin ihmisten välillä muussakin elämässä.

Koska olet viimeksi kokenut, että joku ihan aidosti kuuntelee sinua?

Nopeana ja vähän kärsimättömänäkin ihmisenä olen alkanut kiinnittämään kuuntelemiseen huomiota aivan eri tavalla tänä keväänä kun päätin sen olevan vuoteni teema. Olen antanut itselleni luvan ottaakin takakenoa sen sijaan, että olisin heti muotoilemassa napakkaan puheenvuoroa Teams-linjoille.

Asiakkaiden kanssa olen pysähtynyt kuulemaan asioita sanojen ja puheen takana vähän useammin. Olen yrittänyt havainnoida, mitä minulle oikeastaan halutaan sanoa. Etenkin viestinnän konsultoinnissa voi taika olla jo siinä, että asiakas tulee sanoittaneeksi minulle jonkun ongelman, jonka hänen ajattelunsa ratkaiseekin siinä ääneen puhuessa. Ei minulla välttämättä ole parasta vastausta. Meissä kaikissa on niin paljon viisautta – usein tarvitsemme toistemme apua vain sen ulos vetämiseen.

Monissa yhteisöissä on paljon ihmisiä, jotka eivät koskaan saa ääntään kuuluviin vain sen takia, että joku on nopeampi painamaan mikrofonin päälle tai rohkeampi hökäisemään ajatuksensa ulos kokoustilassa. Minäkin olen saattanut joskus olla juuri se – tukko toisten ajatuksille pelkkää ajattelemattomuuttani.

”Menetämme työelämässä valtavan määrän näkemystä ja tietoa vain sen takia, että toiset ovat nopeampia ottamaan tilan haltuun.”

Ihminen on nopea oppimaan olemaan myös hiljaa, jos tilasta ja hapesta joutuu taistelemaan. Meitä kaikkia ei kiinnosta kilpaa puhuminen. Se ei tarkoita sitä, etteikö ajatuksia olisi muillakin kuin niillä, jotka ovat äänessä.

Olen myös vapaa-ajalla pysähtynyt ihan vain kuuntelemaan läheisiä ihmisiä enemmän. Hetkittäin koen onnistuneeni siinä mainiosti. Yleensä kuuntelussa onnistumisen mahdollistaa omat voimavarat. Hyvin nukutut yöt, seesteiset aamumeditaatiot ja möykyittä rullaava arki. Useimmin kuitenkin edelleen epäonnistun. Alan ratkoa toisen elämää ja unohdan kuuntelun. Yrittänyt kuitenkin olen!

Oletko sä tutkaillut kuuntelemisen voimaa?

Marja Kurkela
15.6.2021