Työelämässä osallistuminen keskusteluun on parhaimmillaan kuin lahjojen antamista kollegoille


Vuorovaikutus ja dialogisuus työelämässä on antoisa teema, johon tutustuin syvemmin opeopintojeni (AmO) myötä. Lähdin tekemään pedagogisia opintoja ajatuksenani hyödyntää niitä työelämässä kouluttajana ja valmentajana. Syvemmästä ohjausosaamisesta on paljon hyötyä myös erilaisissa päätös- tai ongelmatilanteissa sekä tiimien arjen työssä. Tällä hetkellä myös koulutan vastuullisuuden ja viestinnän teemoista aikuisopiskelijoita ja opinnot vievät omaa kouluttajuuttani myös valtavasti eteenpäin. 

Dialogisuuden harjoittelu osaksi työarkea

Yhdenvertaisuutta käsittelevän kurssin myötä sukelsin dialogisuuteen. Kirjoitin siitä aiemmin LinkedIn artikkelin ja tallensin se myös tähän blogiin nimellä Dialoginen asenne työelämässä

Dialogisuus voidaan nähdä osana psykologista turvallisuutta, jota organisaatioissa kipeästi tarvitaan. Siksi näen dialogisuuden harjoittelun tuomisen osaksi työarkea tärkeänä ihan kaikenlaisissa organisaatioissa. Harjoittelu-sana on minusta oleellinen, sillä dialogisuus on vaikeaa. Toisaalta se konkretisoituu mainiosti hyvin yksinkertaisissa harjoituksissa. Kerron seuraavassa yhden esimerkin. 

Lahjojen antaminen -dialogiharjoitus

Toteutin tämän harjoituksen tiimille kiireisen päivän keskellä kun ajatusta piti saada siirrettyä pitkäjänteisempään suunnitteluun aamupäivän silpputehtävistä. Jännitin vähän, että miten harjoitukseen suhtaudutaan. Oli perjantai ja viikonloppu siinsi mielessä. Kollegat ymmärsivät kuitenkin heti, että tarvitsemme siirtymän ja selkeän katkaisun aamupäivän puurtamiseen. 

Kerroin harjoituksen kulun sanasta sanaa ohjeen mukaan. Painotin, että nyt sanoitamme minästä käsin sitä, miten uskomme yhteisen keskustelun auttavan meitä toimimaan paremmin yhdessä. Harjoituksen kantava ajatus on, että keskustelu on ikään kuin lahjojen antamista kollegoille. 

David Mark Pixabay
Minä aloitin. Tuntui, että olen vähän velkaa kollegoille harjoituksen avaamiseksi kiireisessä päivässä. Kerroin, että ajattelen omien sanoitusteni (sekä substanssi, mutta myös tunteet, fiilikset, kysymykset, epävarmuudet, kehut ja kiitokset) olevan kuin klapeja yhteiseen nuotioon. Lahjani kollegoille on siis ne klapit – puheen muodossa. 

Kollega sai kiinni ajatuksesta välittömästi ja sanoitti lisää, että niinhän ne klapit kasvattavat nuotion tuottamaa lämpömäärää – eli yhteistä ymmärrystä, uskoa, motivaatiota ja luottamusta yhdessä tekemiseen ja arjen haasteiden ratkaisuun. Toinen kollega sanoitti samaan tyyliin ja kertoi meidän sanoitusten muodostaman nuotion lämmössä olevan turvallista ja mukavaa työskennellä ja ratkoa arjen haasteita.

Havahduimme siihen, että miten tärkeää kaikkien tiimeissä ja työyhteisöissä on ”kantaa klapeja nuotioon” vuorotellen. Emme edes menneet sen sanoittamiseen, mitä tarkoittaisi jos joku ei toisi klapeja tai jopa alkaisi kaataa vettä nuotioon (riitelemällä, sulkeutumalla, olemalla poissa tai kuuntelematta). Ei tarvinnut sanoittaa negatiivisen kautta, sillä harjoituksen kielikuvat menivät niin syvälle. 

 

Jokainen meistä tietää, miten ihanaa on istua nuotion lämmössä.

 

Tästä pienestä harjoituksesta tuli siis yllättävän voimakas kokemus kiireisen päivän keskelle. Saimme työstettyä iltapäivän työt aivan erilaiselle intensiteetillä ja valmista tuli. 

Jännitti tehdä harjoitus, vaikka kollegat olivat tuttuja ja luottamus jo erinomaisella tasolla valmiiksi. Ehdottomasti kannatti heittäytyä! Otatko haasteen vastaan ja käyt etsimässä tuolta dialogiharjoituspankista yhden omalle työyhteisölle? Kuvaan vielä alla tämän Lahjojen antaminen -harjoituksen, joka on siis muhkeasta dialogisten menetelmien pankista. Ja huomiona: tietenkin sovelsin harjoitusta hieman juuri tähän tilanteeseen ja Teams-yhteyden päässä toteutettavaksi. Emme käyttäneet papereita ollenkaan. 

 ************

Menetelmä: Lahjojen antaminen (jakaminen ja vastaanottaminen)

Tavoitteena on tulla mukaan ja kertoa ajatteluaan ryhmässä aivan ensitapaamisesta lähtien. Ajattelustaan kertominen on ikään kuin lahja toiselle. Tarkoitus on, että jakamisen lisäksi otat myös vastaan näitä lahjoja muilta ryhmän jäseniltä.

Ohjeet

  • edessäsi on värillisiä papereita
  • valitse niistä yksi paperi
  • mieti, mitä tämä paperi symboloi lahjana pienryhmällesi
  • kirjoita lahjasi paperille, laita se pöydälle ja kerro lahjasi sisältö
  • avaa ajatteluasi ryhmälle ja selitä miksi annat juuri tämän lahjan.

 







Marja Kurkela
12.10.2022